Relikvie knížete svatého Václava

Národní svatováclavská pouť se koná k poctě knížete svatého Václava a jako oslava naší státnosti.
 
Do Staré Boleslavi je v předvečer svátku přivážena s poctami náležejícími hlavě státu relikvie nejcennější, lebka knížete Václava.
V letošním roce bude relikvie přivezena v pátek 27. září 2024 v 19.00 k bazilice sv. Václava, kde proběhne Svatováclavský koncert a nešpory, které bude číst Tomáš Töpfer.
 
Vzdát poctu relikvii můžete po celý den 28. září 2024, kdy bude lebka vystavena na oltáři mučedníků v kryptě baziliky sv. Václava do 16.50 hodin. V 17.00 bude lebka odvážena zpět na Pražský hrad do katedrály sv. Václava, Víta a Vojtěcha.
 
Na pódiu během hlavní mše svaté na Mariánském náměstí v 10.00 hodin bude umístěna relikviářová busta knížete svatého Václava.
Tato vzácná busta již byla ve Staré Boleslavi vystavena v rámci Národní svatováclavské pouti v roce 2021, kdy se po rekonstrukci otevírala bazilika sv. Václava. Jako další vzácná relikvie byl tehdy představen rovněž svatováclavský meč.
Relikviářová busta svatého Václava je součástí Svatovítského pokladu. Busta ve skutečné velikosti světcova poprsí zobrazující svatého knížete Václava jako vévodu s plnovousem byla zhotovena v 15. století a je v ní uchovávána část světcových ostatků. Jejím tvůrcem je nejspíše Václav z Budějovic, Svatovítskému pokladu ji daroval Vladislav Jegellonský. Busta o výšce 59,5 cm je zhotovena z tepaného stříbra a stojí na soškách litých andělů.
 
Fota z Národní svatováclavské pouti 2022 a 2023 Veronika Janečková Cwakalka
 
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *