Poděkování za dary na obnovu zvonkohry

Poděkování za dar na obnovu zvonkohry

Vážení a milí přátelé,

srdečně děkujeme těm, kteří jste přispěli na opravu zvonkohry v bazilice Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Ty z Vás, kteří jste nám nechali i kontakt, zveme na prohlídky a alespoň symbolicky Vám předáváme certifikát podepsaný proboštem Kolegiátní kapituly sv. Kosmy a Damiána O. Liborem Bulínem a keramický zvoneček, symbolizující zvonky zvonkohry. První prohlídky proběhly v pátek 18. října a v soboru 19. října 2024.

Zvonkohra po delší pauze zní Starou Boleslaví od 15. srpna 2024, svátku Nanebevzetí Panny Marie. Zvonky hrají dvě písně, a to Svatý Václave a Tisíckráte pozdravujeme Tebe. Je to první krok ke kompletní opravě a naladění zvonkohry. Je to takový „zkušební provoz“, z něhož máme velkou radost.

Proběhlo rovněž zapojení zvonů na věži kostela na mechanismus automatického zvonění. Zvony opět znění Starou Boleslaví, a to v poledne, v 18-00 a pokud je dopolední mše, tak také v 9.00 hodin.

Zvonkohra ve věži kostela byla zhotovena v roce 1925. Písně „Tisíckráte pozdravujeme Tebe“ a „Svatý Václave“ pro ni vybral vyšehradský kanovník Msgr. Václav Müller. Zvonkohra byla poháněna hodinovým strojem od firmy L. Hainz z Prahy.
Původní zvony zhotovila zvonařská firma Winter z Broumova. Zvony však neladily, a tak byly na popud preláta Jana Křtitele Paulyho v roce 1926 sejmuty. Nové zvony odlila v roce 1932 zvonařské firma R. Herolda z Chomutova. Za 2. světové války byly zvony z kostela rekvírovány, včetně zvonů zvonkohry, a byly odvezeny na shromaždiště na Maniny. Všechny se do kostela po skončení války vrátily.

Zvonkohra byla nefunkční, kvůli poškozením. Proto jsme díky iniciativě kolegyně Ireny Černé založili transparentní účet a společně jsme usilovali o to, aby hlas zvonkohry opět zněl Starou Boleslaví. Díky Vám, úžasným dárcům, se podařilo vybrat téměř 300 tis. Kč, oprava zvonkohry probíhá a díky těmto finančním prostředkům se rozezněly i zvony.

Zt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *